Ekonomi

Kiralık evlerde fiyatlar uçtu

Yüzde 25’lik zam sınırına takılmak istemeyen ev sahipleri, internet sitelerinden ilanlarını çekiyor. Nisan ayında 122 bin olan kiralık ev sayısı, bugün 85 bine kadar düştü. Emlakçılar “Kiralık ev olmayınca fiyatlar arttı” diyor.

Konut kiralarında 1 Temmuz 2023’e kadar uygulanacak olan yüzde 25’lik kira artış sınırına takılmak istemeyen birçok ev sahibi, internete koydukları ilanları geri çekmeye başladı. Nisan ayında Türkiye genelinde 122 bin olan kiralık konut sayısı, bugün 85 bine kadar düştü.

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberine göre kiralık evlerin sayısı düşünce, doğal olarak fiyatları da artmaya başladı.

Emlakçı Semra Yıldız, ev sahiplerinin 2 Temmuz’dan sonra; zam sınırına takılmamak için ilanları çektiklerini belirterek “Şimdi kiraya verecek ev azaldı. Talep olunca ev de olmayınca mevcut kiralık ev ilanlarının fiyatları yükseldi” dedi. Öte yandan bazı ev sahiplerinin 2 Temmuz sonrası kontrat yaptığı ve bir aylık ücreti elden alarak zam sınırını aştıkları da iddia edildi. Yüzde 25’lik zam sınırı nedeniyle kiracı ve ev sahipleri arasında ciddi sorunlar olduğunu dile getiren Semra Yıldız “Ev sahipleri çeşitli bahaneler üreterek kiracıları çıkarmak istiyor. 1 Temmuz sonrası yüksek fiyattan kiraya vermeyi planlıyorlar. Kiracılar ise devletin belirlediği sınırın üzerine çıkmıyor ve durum mahkemeye taşınıyor. Burada kiracı haklı çıkıyor tabii” diye konuştu. Öte yandan bazı emlakçıların komisyon alabilmek adına ev sahiplerine kiracılarını çıkarmaları yönünde teşvik ettiklerini de söyleyen Yıldız “Emlak piyasası çok bozuldu. Kimin ne niyette olduğunu bilemiyoruz. Sırf komisyon almak için ev sahiplerine ‘kiracını çıkar’ ‘daha yüksek fiyattan kiracı buluruz’ baskısı yapanlar var” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir