Gündem

BİST100 endeksi

 

Geçtiğimiz hafta Fed Toplantı Tutanaklarının ana temasının enflasyon olması ve Fed Başkanı Powell’ın geçtiğimiz günlerde ‘enflasyonu düşürmek için ‘Fed’in bütün araçlarını kullanmaya hazır olduğu’ söylemi ardından merakla beklenen ABD enflasyon verisi Çarşamba günü açıklandı.

ABD’de enflasyon 1982’den bu yana en yüksek veri olan %7,00 olarak beklentiler dahilinde gerçekleşti. Her ne kadar Fed Başkanı Powell ‘geçici enflasyon’ mottosundan vazgeçmiş olup Senato’daki söylemleri ile piyasalarda risk iştahı artsa da enflasyon verisi coronavirüs varyantı kaynaklı arz sıkıntıları, enerji ve gıda fiyatlarındaki hareketlilik ile yükselmeye devam etti. Enflasyon endişesiyle birlikte geçtiğimiz işlem günü ABD vadelileri ve Asya piyasalarına paralel olarak BİST100 endeksi de güne satıcılı başlangıç yaptı. Ancak sıfır araçlardaki ÖTV matrahlarının değişmesi ve bu değişimle birlikte sıfır araçlara indirim gelebileceği beklentilerine ek olarak, coronavirüs pandemisinde kısıtlamaların iyice daraltılması sonrasında BİST100 endeksi otomotiv ve ulaştırma sektörü payları önderliğinde günü pozitif tamamladı. Böylelikle BİST100 endeksindeki yükseliş Ocak ayında 9. gününü tamamlamış oldu.

 

ABD’de ÜFE Aralık ayında aylık %0,2, yıllık %9,7 olarak açıklandı. Yıllık artış 2010’dan beri görülen en büyük artış olarak kayıtlara geçti. Yakıt ve gıda fiyatlarındaki düşüş, ÜFE’deki geri çekilmeye neden olurken, omicron varyantı ve karantinalar fiyatlar üzerinde yukarı yönlü seyri sağladı.

 


ABD’de işsizlik maaşı başvuruları Kasım’dan beri en yüksek seviyede açıklandı. ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre başvurular 8 Ocak’ta sona eren haftada 23.000 artışla 230.000 çıktı.

 

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir