Gündem

CHP İstanbul İl Gençlik Kolları: “Güvenilir ve sağlıklı barınma öğrencinin hakkıdır”

Günden güne artan KYK sorunları bu sefer kendisini Esenyurt ilçesinde gösterdi. Esenyurt’ta KYK Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler yemekhanede olan hijyensizlik ve denetimsizlik yüzünden endişeli ve öfkelilerini sosyal medya dile getirdi. 

Sosyal medyaya düşen haberler üzerine CHP Gençlik Kolları harekete geçti. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik konuyla ilgili “İstanbul Gençlik Kollarımız bugün 17.00’de Esenyurt KYK Kız Öğrenci Yurdu önünde yemek ikramı yapacak. Sadece Esenyurt’ta değil, bir çok yurtta bu sorunun olduğunu biliyoruz. Hiçbir öğrenciyi sorunlarıyla baş başa bırakmayacağız, bu ülkenin aydınlık gelecekleri sahipsiz değil!” paylaşımı yaptı.

ÖĞRENCİ SAĞLIĞINDAN ÖNCE İHALE

Yurtta yaşanan olaylarda  konuşan öğrenciler yemeklerinden saç ve taş çıktığını hatta küflü yemeklere mecbur bırakıldıklarını belirttiler. Çalışan memurların da aynı sıkıntıdan mağdur oldukları ancak yemekhane şirketlerinde ihale sistemi uygulandığı için   ellerinden bir şey gelmediklerini belirttiler.

SÖZ VERDİK ÇÖZECEĞİZ

CHP İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın yurt önünde yaptığı açıklamada  KYK yurtlarında yaşanan bu vahim olaylarda asıl amacın öğrencilerin  cemaat ve tarikat yurtlarına mecbur bırakılması olduğunu belirtti. Aydın normal bir KYK yurdunda devletin denetiminde olan bir yurtta, bu durumların yaşanmasının  kabul edemez  bir skandal olduğunu vurgulayarak Cumhuriyet Halk Partisi iktidarından bu sorunların çözüleceğinin sözünü verdi.

ÖĞRENCİLER YALNIZ DEĞİL ORADA OLACAĞIZ

Aydın yaptığı açıklamanın sonunda  Esenyurt KYK Kız Öğrenci Yurdunda yaşanan bu olaylarda öğrencilerin yanında olduğunu belirterek yurt önünde bir yemek dağıtımı yapılacağını ve öğrencilere destek verileceğini açıkladı.

 

BASIN AÇIKLAMASI

Değerli kamuoyu,

Türkiye çok derin bir ekonomik ve siyasal krizin içerisinden geçiyor. İktidardakiler çözüm üretebilmek bir yana, çözüm üretmeye dahi çabalayamaz bir noktaya gelmiş durumdadır. Böylesi bir tablo içerisinde bu koşullardan olumsuz yönde en çok etkilenen grupların başında, çoğunluğu düzenli bir gelire sahip olmayan üniversite öğrencileri gelmektedir. Öğrenci arkadaşlarımızın yaşadığı bir diğer sorunu daha yüksek sesle dillendirmek ve arkadaşlarımıza umut olmak adına, bugün burada açıklamamızı gerçekleştiriyoruz. 

YEMEKLERDE SAÇ TAŞ VE KÜF

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada ve basında Esenyurt Kız KYK yurdunun yemekleri ile ilgili haberler yapıldı. Haberleri ya da paylaşımları görmeyenler için kısaca bahsetmek gerekirse yemeklerden saç, taş çıktığı, küflü yiyecekler verildiği, tepsilerin yıkanmayıp sadece silindiği, durumdan şikâyet eden öğrencilere ise şükredin denildi. En son söyleyeceğimizi burada tekrar etmekte yarar var; güvenilir ve sağlıklı barınma öğrencinin hakkıdır. En başta bu yurtta yaşanan bu vahim olay üniversiteli arkadaşlarımızın sağlığını açıkça hiçe saymaktır. 

      ZORUNLU İHTİYAÇLAR DAHİ KARŞILANAMIYOR

Ülkeyi yönetemedikleri gibi, iktidar en basit beslenme ihtiyacını dahi sağlıklı BİR şekilde karşılayamaz hale gelmiştir. Öte yandan hakları olmalarına rağmen devlet yurtlarında kalmaları onlara bir lütuf olarak sunulmuş düşüncesiyle, öğrencilere şükretmelerini söylemek vicdani ve insani olarak kabul edilir bir durum değildir. İlgili yöneticiler hakkında gereğinin yapılması şiddetle istiyoruz. 

BU İLK DEĞİL

Bir diğer örnek ise geçtiğimiz Ekim ayında Başakşehir’deki KYK yurdunda gerçekleşen öğrenci protestosuydu. Hatırlayalım öğrenciler yurda giden metro yolunda bıçaklı gasp olaylarının yaşandığını, güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu dile getirmişlerdi. Ayrıca yemeklerin kalitesinin insani düzeye getirilip fiyatlarının düşürülmesini, kotasız ve kaliteli internet haklarını talep etmişlerdi. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz bu konuya elinden geldiğince destek olmuş; otobüs seferlerini arttırıp yurdun çevresine ücretsiz İBB wifi kurulumu gerçekleştirmişti. Aynı hassasiyeti yurtlardan sorumlu kurumlardan da beklememize rağmen olumlu yönde  hiçbir aksiyon alınamadı. Yemekhane ve yurt koşullarıyla ilgili benzer protestolar Bursa’da, Erzurum’da, İzmir’de de gerçekleşti. Sadece İstanbul’da da değil ülkemizin her yerinde yurtlarda kalan öğrenciler benzeri sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar.  

ÖĞRENCİ SAYISI ARTARKEN YURT KAPASİTESİ AZALIYOR

Sorun sadece KYK yurtlarındaki koşulların yetersiz olması da değildir. Bugün devlet yurtlarına olan talep artmasına rağmen 2020’de 698 bin 289 olan yurt kapasitesi 2021 yılı içerisinde 696 bin 966’ya geriledi. Ülke genelinde 8 milyonu aşkın üniversiteli öğrenci olduğu düşünüldüğünde yurt kapasitesinin yetersizliği bir kez daha açıkça görülmektedir. Daha önce gerçekleştirdiğimiz açıklamalar da ifade ettiğimiz gibi İstanbul’da ise bir yatağa 44 öğrenci düşmektedir. 1 milyonu aşkın öğrencinin bulunduğu İstanbul’da devlet yurtlarının kapasitesi 25 bin dolayındadır; yani İstanbul’daki tablo ülke genelinden çok daha kötü durumdadır. Son on yıllık süreçte İstanbul’da öğrenci sayısı beş katına çıkmışken devlet yurtlarının sayısı iki katına dahi çıkmamıştır. 

ÖĞRENCİLER TARİKAT VE CEMAATLERE MECBUR BIRAKILIYOR

Aynı süreçte tarikat ile cemaatlerin yurtları ve özel yurtların sayısı ise üç katına çıkmıştır. İktidar yurt yapmayarak üniversiteli öğrencileri ya fahiş fiyatlara özel öğrenci yurtlarına ya da tarikat ve cemaatlerin yurtlarına yönlendirmektedir. Sürekli yaptıkları inşaatlarla övünen hükümetin, yurt yapmaktan kaçınması, kapasite artırması gerekirken azaltması söz konusu politikanın gayet bilinçli bir politik tercih olduğunu gözler önüne sermektedir.  

ÖĞRENCİLERE SÖZÜMÜZDÜR BİZ BUNU ÇÖZECEĞİZ

Çözüm ise nettir. Öğrencilerin güvenilir barınmalarını sağlamak için yeni yurtlar inşa edilmeli, halkın kaynakları bir avuç rant çetesine peşkeş çekilmemelidir. Halkın kaynakları, bu ülkenin geleceği olan eğitimli gençlerin barınabilmesi için harcanmalıdır. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bunun sözünü veriyoruz. 

Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun da söz verdiği gibi, öğrencilerin yurt sorununu iktidar olduğumuzda bir yıl içerisinde çözeceğiz. Bugün İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir gibi öğrenci kentlerinde belediyelerimiz taşın altına ellerini koyarak öğrencilerin barınma meselesine çözümler üretmektedirler. En yakın örneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden söz konusu zihniyetin gitmesiyle güvenilir barınma sorunun çözümü adına büyük adımlar atılmış, bu dönemin başında üç yeni yurt açılmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Ekrem İmamoğlu, 2022 yılı içerisinde yatak kapasitesinin beş bine çıkartılacağınıduyurmuştur. Bu da meselenin kaynak değil zihniyet meselesi olduğunun açık bir ispatıdır. 

GÜVENİLİR VE SAĞLIKLI BARINMA ÖĞRENCİNİN HAKKIDIR!

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir