Fed piyasaların odağında kalırken içeride Merkez bankası kararı takip edilecek

Yıla güçlü başlangıç yapan borsa cephesinde endeks geçtiğimiz 2070-2100 bandında ivme kaybetti.  Fed’in faiz silahını daha erken kullanabileceği beklentisi ABD tahvil faizlerini yukarı iterken küresel pay piyasalarında da volatilite artmaya başladı. Bir süredir bu riski görmezden gelen piyasalarda söz konusu gelişme risk iştahında henüz önemli bir bozulma yaratmış olmasa da volatilite artmaya başladı.  Küresel piyasalar güne düşük risk iştahıyla başlıyor. ABD’de yükselen tahvil faizleri, önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde risk alma konusunda piyasaların önünde engel oluşturuyor.

İçeride ise bu hafta dikkatler Perşembe günü gerçekleşecek TCMB toplantısında olacak. ABD tarafında ise 2021 son çeyrek bilançoları takip edilecek.

Volatilitenin görece yüksek kaldığı bu süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır.

Öne çıkanlar:

Kasım sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2020 yılsonuna göre % 8,6 oranında artışla 124,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku % 6,7 oranında azalarak 53,5 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku % 25,4 oranında artarak 44,5 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.

Merkezi yönetim bütçesi 2020 yılı Ocak-Aralık döneminde 175 milyar 292 milyon TL açık vermiş iken 2021 yılı Ocak-Aralık döneminde 192 milyar 244 milyon TL açık verdi. 2021 yılı Aralık ayında ise açık 145 milyar 743 milyon TL ile rekor düzeyde gerçekleşti. 2020 yılı Ocak-Aralık döneminde 41 milyar 329 milyon TL faiz dışı açık verilmiş iken 2021 yılı Ocak-Aralık döneminde 11 milyar 391 milyon TL faiz dışı açık verildi.

Yabancı para ve altınlarını Türk lirasına çeviren kurumların, dönüşüm esnasında oluşan kur farkı kazançları da dahil olmak üzere bu kapsamda açılan vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından elde edecekleri faiz ve kar payları vergiden istisna olacak.

Aralık ayında Türkiye genelinde 226 bin 503 adet konut satışı gerçekleşti. Bu rakam ile konut satışı bir önceki aya göre %27, geçen senenin aynı ayına göre ise %114 artış göstermiş oldu.

Varlıklarını TL’ye dönüştüren kurumlara vergi istisnası getiren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

 

OECD Bileşik öncü göstergelerine (CLI) göre, 2020’deki COVID-19 kaynaklı ekonomik krizden bu yana güçlü büyüme, yakında birkaç büyük ekonomide ılımlı olabilir.

Pfizer Inc. CEO’su Albert Bourla, Le Figaro’ya verdiği röportajda pandeminin neden olduğu 2 senelik kesintiden sonra hayatın yakında normale dönebileceğini söyledi. Fransız gazetesine verdiği röportajda: “Yakında normal yaşantımıza geri dönebileceğiz” diyen Bourla, “Son derece etkili aşılar, testler ve evde alınabilecek ilaçlar; baharda bu noktaya gelmemiz için gerekli tüm araçlara sahibiz” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, tedarik zincirinde yaşanan sorunların ve yüksek enflasyonun ekonomik toparlanmayı yavaşlattığını söyledi.

Yemen’de iktidarı ele geçirmek için Suudi Arabistan ve BAE öncülüğündeki koalisyon ile savaşan Husiler, BAE’yi hedef alan füze ve IHA saldırıları düzenlediler. Bu gelişme de petrol fiyatlarını yukarıya itti. Brent petrol 2014 Ekim ayından bu yana en yüksek seviyelerinde.

Yeni işlem gününün ekonomik takviminine; Japonya Merkez Bankası(BOJ)’nın para politikası toplantısı ile başladık. Japonya Merkez Bankası (BOJ) faizlerde değişikliğe gitmeyerek faizi %-0.1 olarak tuttu. Ancak, banka 2014’ten bu yana ilk kez enflasyon risklerine bakış açısını düzelterek Nisan ayında başlayan 12 aylık dönem için banka, üç ay önce öngördüğü %0,9 yerine %1,1’lik bir enflasyon artışı gördüğünü bildirdi. Ondan sonraki yılda ise enflasyonun %1,1 civarında kalmasını bekliyor.

Küresel piyasalar güne düşük risk iştahıyla başlıyor. ABD’de yükselen tahvil faizleri, önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde risk alma konusunda piyasaların önünde engel oluşturuyor.

Günün devamında, İngiltere’den; İşsizlik Oranı, İstihdam Artışı, İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvruuları ve Ortalama Gelir Endeksi gibi iş istatistikleri, Almanya ve Euro Bölgesi’nden ZEW Endeksleri ve ABD’den New York Empire State İmalat endeksi verilerini izleyeceğiz.

Endeks 2100 direncini aşmakta zorlanıyor

Bankacılık endeksinin desteğiyle güne yükselişle başlayan endeks en yüksek 2103 puanı gördüğü günü %0,62 yükselişle 2086 puan seviyesinden tamamladı Bankacılık endeksi yüzde 2,70 ve holding endeksi yüzde 0,22 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 5,16 ile madencilik, en çok kaybettiren ise yüzde 2,61 ile metal, ana sanayi oldu. 17 Aralık’ta SAT konumuna geçen trend takip modelimiz son 4 gündür TUT konumuna geçmiş durumda.

1750 etrafında sağlanan tutunmanın ardından başlayan toparlanma sürecinde ikinci hedef bölgemiz olan 2100 seviyesi dün test edildi. Endekste yeni bir ivme oluşması için 2100 direncinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Söz konusu seviye altında endeksin 10g HO (2040) etrafında kısa vadede güç toplamaya çalışacağını düşünüyoruz.

Volatilitenin zaman zaman yükselmeye devam ettiği süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır.

Kaynak Işık Menkul – Volkan Dükkancık
Hibya Haber Ajansı

© Telif Hakkı %year%, Tüm Hakları Saklıdır  |   Seojen
Lotobet Giriş - Beinwon - Beinwon - romabet yeni giriş - romabet yeni giriş - iddaa tahminleri - Jokerbet - Canlı maç izle - SMM Panel - SMM Panel - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi -
Kastamonu Haber - Salus Medya - Resim Yükle - Gündem - GTA 5 ücretsiz para -